Skupljači vremena |
50444
page-template-default,page,page-id-50444,page-parent,edgt-core-1.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Skupljači vremena

Doktorski umetnički projekat pod nazivom “Skupljači vremena” koji u svom podnaslovu ukazuje na likovne discipline (skulpture i asamblažne kompozicije) predstavlja multidisciplinarni rad koji se bavi fenomenom vremena, časovnika kao tehničkog instrumenta tog fenomena, ideologijom tehnike kao i odnosom koji se uspostvalja između vremena, prostora i društvenog bića. Istraživanje lokalne kulturne baštine (tehničkog nasleđa sa fokusom na onaj segment koji se ticao  proizvodnje satova za tornjeve i javne objekte) poslužio mi je kao inspiracija za umetničku interpretaciju artefakata iz prošlosti. Baveći se aspektima vremena, ja sam se sve vreme doticala prostora i na taj način pokušavala da prikažem njihov odnos uzajamnosti.

Korak

aluminijum, čelik, keramika, čelične kuglice, filc, 167 x 160 x 25 cm, 2015.

Rasute misli

meka skulptura, promenljive dimenzije, 2017/2018.

Praznina

keramičke skulpture i asamblaži,
2015-2018.

Mesta

asamblažne kompozicije, 2017/2018.

Svedoci smo intenzivnog menjanja i preoblikovanja prostora, čijim brisanjem nestaju i svi oni vremenski slojevi koji su ga formirali. Ova pojava je za mene posebno intrigantna imajući u vidu okolnosti kada je današnje društvo umrtvljeno tihim strahom koji isključuje mogućnost otpora. Tada, kao mogući jezik rasvetljavanja stvarnosti i kao pokušaj otpora ostaje jezik umetnosti.