Korak |
50719
page-template-default,page,page-id-50719,page-child,parent-pageid-50444,edgt-core-1.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Korak

Korak, tekstil, boje za tekstil, 170 x 350 cm, 2011.

Prirodna veličina ljudskih figura prikazanih u radu “Korak” samo naizgled sugeriše neku veliku priču. Intimni svet ovih figura sačinjen je od rutinskih radnji, kućnih poslova i malih predmeta koji taj svet ispunjavaju. Samoodržanje je prikazano kroz repeticiju intimnih sadržaja svakodnevice (čišćenje, nega, pranje, priprema hrane, kućne popravke, kretanje, vožnja…). Reč koja najbolje opisuje ove radnje je rutina. To su ponavljajuće radnje, toliko iskustveno uvežbane da postaju nalik mehaničkom izvođenju, ali baš zbog toga što su ove radnje najčešće i vremenski najduže one su u isto vreme naši najneposredniji učitelji.

Korak, aluminijum, keramika, čelične kuglice, filc, 167 x 160 x 25 cm, 2015.

Veliki aluminijumski “korak”, hladnog, mehaničkog izgleda ispunjen je svedenijim sadržajem i drugačijim odabirom materijala (glinene pločice) koji je u opoziciji sa materijalom figura i podloge (metal). Umesto zasebnih, pojedinačnih situacija prikazanih u platnenoj verziji rada, sadržaj smešten u otvorima sa obe strane koristi repeticiju kao likovni element. Tako postavljeni delovi grade kompoziciju koja se čita kao celina, kao velika slika koja je usisana u ljudsku figuru i gde se samo kroz “prozore” može videti sadržaj, nešto nalik prizorima koji se vide kroz prozor voza u pokretu.